Het land Nederland zoals we dat nu kennen bestond in de vroege 17de eeuw nog niet. Onze gebieden stonden bekend als de Nederlanden. De Nederlanden kwamen ongeveer overeen met de huidige landen: Nederland, België, Luxemburg, delen van Noord Frankrijk en delen van Duitsland.
De Lage Landen waren allemaal verschillende vorstendommen die geleid werden door een graaf, hertog of prins-bisschop. Door erven en veroveringen kwamen deze vorstendommen in handen van de Habsburgers. Filips II van Spanje voerde een schrikbewind in in de Nederlanden en een deel van deze vorstendommen kwamen in opstand tegen Filips en verklaarden zich onafhankelijk.
​
Rond 1625 was er een duidelijke scheiding tussen de protestantse Noordelijke Nederlanden (Republiek der 7 Verenigde Nederlanden) en de Katholieke Zuidelijke Nederlanden (Spaanse Nederlanden). Aan de grens van deze scheiding werd hard gevochten om elke stad. Uiteindelijk wordt de grens vastgelegd in 1648 bij de vrede van Münster. De grens van toen komt nu nog grotendeels overeen met de grens Nederland-België